06-57346599

Groeps-therapie

Begint weer in januari 2024

De innerlijke criticus was er altijd om me te laten weten wat ik verkeerd deed. De lijst van “moet (niet) doen” was zo lang dat ik ze nooit kon vervullen. Dit resulteerde vaak in perioden van depressie en gevoelens van waardeloosheid, gevolgd door verbeteringsprojecten.

Deze vicieuze cirkel hield me bezig en hield me tegen om te zijn wie ik werkelijk was.

Door Gestalttherapie begon ik de patronen waarin ik vastzat te herkennen en ook te zien hoe deze me in het verleden hadden geholpen te overleven.

Groeps-therapie

De innerlijke criticus was er altijd om me te laten weten wat ik verkeerd deed. De lijst van “moet (niet) doen” was zo lang dat ik ze nooit kon vervullen. Dit resulteerde vaak in perioden van depressie en gevoelens van waardeloosheid, gevolgd door verbeteringsprojecten.

Deze vicieuze cirkel hield me bezig en hield me tegen om te zijn wie ik werkelijk was.

Door Gestalttherapie begon ik de patronen waarin ik vastzat te herkennen en ook te zien hoe deze me in het verleden hadden geholpen te overleven.

Groepstherapie

Het kan goed zijn om een plek te hebben waar je samen met anderen nieuwe perspectieven en mogelijkheden kunt verkennen en ontdekken.

Als kind passen we ons creatief aan aan de situaties waarmee we geconfronteerd worden, zodat we kunnen overleven en groeien. We leren hoe we met onszelf en anderen omgaan door de manier waarop we behandeld worden en stellen dit niet altijd in vraag.

Groepstherapie kan een plek bieden waar iedereen verantwoordelijk is voor een veilige plek om te onderzoeken, te experimenteren en nieuwe manieren te leren om met jezelf en anderen om te gaan. Voor algemene groepstherapie is het mogelijk om je individueel in te schrijven. Als je een aanvullende ziektekostenverzekering hebt die Gestalttherapie dekt, is het vaak mogelijk om de kosten te declareren.

Groepstherapie

De innerlijke criticus of innerlijke rechter

  • Heb je veel kritiek op jezelf?
  • Stel je hoge eisen en heb je veel kritiek op anderen?
  • Gun je jezelf de tijd om iets nieuws te leren?
  • Is fouten maken een teken dat je niet goed genoeg bent?
  • Ben je meer bezig met wat anderen van je nodig hebben, denken of verwachten dan met wat je zelf nodig hebt?

Burn-out en andere stress gerelateerde ziekten/klachten

Burn-out en andere stress-gerelateerde ziektes komen tegenwoordig steeds meer voor. Wanneer tijd wordt genomen voor de situatie waarin stress-gerelateerde ziekte ontstaat, is er vaak sprake van zelfkritiek. Er is expliciete zelfkritiek in de vorm van moetens en niet moetens; “Ik had dit of dat (niet) moeten doen of zeggen…” Onderliggend aan deze zelfkritiek, ligt vaak een (onbewuste) negatieve overtuiging over jezelf.

Zijn de teksten in je hoofd echt waar?

Oude overtuigingen blootgelegd

Deze manier van met jezelf omgaan is vaak onbewust. Veel van onze reacties op situaties zijn al op jonge leeftijd gevormd. Dit is ook de reden waarom de emoties die volgen op een aanval van de innerlijke criticus zo overweldigend kunnen aanvoelen.

De therapie omvat

  • Hoe en waarom we een innerlijke criticus ontwikkelen.

  • Mythes en functies van de innerlijke criticus.

  • Meditatieve oefeningen om meer bewust te worden van onze ervaringen.
  • Het gebruik van je eigen nieuwsgierigheid om je door de innerlijke oordelen heen te helpen.
  • Hoe je het volume van de innerlijke criticus zachter kunt zetten, zodat je je eigen innerlijke stem kunt horen.
  • Ontdekken wat je beperkt en wat je laat voelen dat je leeft.
  • Gereedschap voor deze overgang, en toekomstige overgangen.

Helende aanwezigheid, voor jezelf en voor de ander

Zachte oefeningen, meditatie en tijd om te delen in tweetallen en kleine groepen zullen deel uitmaken van elke sessie. Aanwezig zijn voor jezelf en voor anderen kan een diep verbindend en helend effect hebben.

“The habit of unworthiness is a kind of splitting off, causing us to show up only partially for life, worthiness is felt in direct proportion to our ability to live an integrated life. Rather than outcasting the parts of ourselves which were once rejected, we work to reclaim those parts of ourselves that are afraid of being seen, hurt, or left behind. We allow and include them, moment by moment, strengthening our capacity for inclusion, for belonging. It is the practice of bringing the fullness of our presence to a moment, whether it’s filled with rage or an upwelling of sadness, to say, “This too belongs”

Excerpt from “Belonging: Remembering Ourselves Home” by Toko-pa Turner, 2017 © Her Own Room Press (belongingbook.com)

Groepstherapie

Lichaamswerk

Verlang je naar authentiek contact met jezelf en met anderen? Ontdek de wijsheid van het lichaam.

Tijd nemen voor ons lichaam en onze zintuigen kan nieuwe perspectieven brengen. Of je nu gewend bent om in contact te komen met je lichaam of niet, dit zal een kans zijn om meer te ontdekken over wie je bent.

De betekenis van ziekte of pijn

Ziekte of pijn ontstaan niet alleen omdat je niet goed genoeg voor je lichaam hebt gezorgd. Ze zijn vaak het gevolg van gevoeligheid voor situaties die giftig voor je zijn; dit kan een relatie zijn of iets zo onvermijdelijk als de vervuiling van de planeet.

Het vinden van meer innerlijk evenwicht kan je helpen om op een duidelijker manier en zonder oordeel met je situatie om te gaan.

De vriendelijkheid van het lichaam

Het lichaam is in principe vriendelijk. Het draagt onze spanning en pijn als we onszelf te veel pushen, of van onszelf eisen dat we de hele dag in dezelfde houding zitten of staan. Het draagt ook onze geschiedenis. In contact zijn met ons lichaam betekent niet alleen in contact zijn met spanning en pijn, maar is ook een manier om ons bewust te worden van de kracht en zachtmoedigheid die ook aanwezig is.

Helende aanwezigheid voor jezelf en voor de ander

Zachte oefeningen, meditatie en tijd om met elkaar te delen in tweetallen en kleine groepen zullen deel uitmaken van elke sessie. Aanwezig zijn voor jezelf en voor anderen kan een diep verbindend en helend effect hebben.

Voel je welkom om te komen,
zoals je bent.