06-57346599

Over
Jean Arthur

Eerste contact met Gestalt

Ik raakte voor het eerst geïnteresseerd in de Gestalt benadering in 1986 tijdens een cursus Transactional Analysis in Glasgow. De trainer was een Gestalttherapeut. De oefeningen en haar observaties van de interacties tussen de deelnemers stelden me in staat, in een zeer korte tijd, mezelf en de anderen in een nieuw perspectief te zien.

Op dat moment was ik me niet bewust van de onmiddellijkheid van de Gestalt-benadering en wat authentiek contact inhield, maar ik had sterk het gevoel dat ik deel had uitgemaakt van iets dat zeer levend en echt was.

Over
Jean Arthur

Eerste contact met Gestalt

Ik raakte voor het eerst geïnteresseerd in de Gestalt benadering in 1986 tijdens een cursus Transactionele Analyse in Glasgow. De trainer was een Gestalttherapeut. De oefeningen en haar observaties van de interacties tussen de deelnemers stelden me in staat, in een zeer korte tijd, mezelf en de anderen in een nieuw perspectief te zien.

Op dat moment was ik me niet bewust van de onmiddellijkheid van de Gestalt-benadering en wat authentiek contact inhield, maar ik had sterk het gevoel dat ik deel had uitgemaakt van iets dat zeer levend en echt was.

Achtergrond

Ik ben geboren in Canada uit Schotse ouders. Toen ik 6 was besloten mijn ouders terug te keren naar Schotland. Ik dacht dat ik Schots was totdat we naar Schotland gingen waar de kinderen me als een buitenlander zagen.

Als jong kind was ik vaak verbijsterd door de regels waar de andere kinderen naar leefden. Omdat ik tijdens mijn vormingsjaren aan een andere cultuur was blootgesteld, overtrad ik regelmatig de regels en werd ik luidkeels afgekeurd. De andere kinderen waren in dat opzicht ook vreemd voor mij.

Vele jaren later ontdekte ik dat een deel van het gedrag dat ik niet begreep het gevolg was van stress thuis; geweld en alcoholisme waren gebruikelijk in Schotland toen ik opgroeide.

Meditatie, yoga, Gestalttherapie

Tijdens mijn eerste zwangerschap leerde ik mediteren tijdens prenatale yogalessen en begon ik dagelijks te oefenen. Tijd maken voor “niet doen” werd een welkome aanvulling in mijn leven, en is dat nog steeds.

Omdat ik meer wilde weten, besloot ik een opleiding tot yoga- en meditatiedocent te volgen. Tegen die tijd was ik moeder van twee kinderen en op zoek naar een manier om mijn brood te verdienen op een manier die betekenisvol was voor mij en voor anderen. Onderdeel van de opleiding was leren hoe ik anderen kon ondersteunen in zowel psychologische als spirituele processen tijdens de lessen.

Na enige tijd wilde ik mijn inzicht verdiepen en besloot ik een lang gekoesterde wens te volgen om een opleiding tot Gestalttherapeut te volgen.

Mijn praktijk en onafgemaakte zaken uit de adolescentie

In 2008 startte ik mijn praktijk voor Gestalttherapie en werkte ik eerst met individuen, in het bijzonder met volwassenen die onafgemaakte zaken hadden uit hun adolescentie. Een van de prominente thema’s was dat beslissingen die tijdens de adolescentie waren genomen, vaak werden overschaduwd door schaamte en schuldgevoel. Dit inspireerde me later om ook therapie aan te bieden aan adolescenten.

Ik realiseerde me dat wat een experimentele, levendige periode van leren had kunnen zijn voor mijn volwassen cliënten, vaak was omgeslagen in starre ideeën over zichzelf en een blokkade voor hun latere ontwikkeling. Als ouders en verzorgers niet de kennis of de middelen hebben om de ontwikkelingstaken te ondersteunen die belangrijk zijn in de adolescentie, kunnen de communicatie en het contact gemakkelijk verstoord, en zelfs verbroken worden. Ik herkende dit ook uit mijn eigen leven, waar, in mijn geval, het gebrek aan ondersteuning eindigde in een depressie.

De Gestalt-benadering; ondersteuning van ontwikkeling en groei

De dynamiek van relaties is iets wat mij fascineert, wat betekent dat ik ook in de therapeutische relatie aandacht moet hebben voor wat er gebeurt. Tijd nemen voor wat zich aandient, is wat het bewustzijn doet groeien. Groei en ontwikkeling hoeven niet geforceerd te worden, maar gebeuren als er steun is voor wat er is.

Praktische informatie

Ik ben lid van de Nederlands-Vlaamse Associatie voor Gestalttheorie and Gestalttherapie (NVAGT), de Europese Associatie for Gestalt Therapists (EAGT) en de Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg (RBCZ).

Om geregistreerd te kunnen worden bij de beroepsvereniging van Gestalttherapeuten, de NVAGT moet een Gestalttherapeut een HBO of academische opleiding hebben afgerond aangevuld met een CPION diploma in psychosociale basiskennis.

Vervolgens een erkende opleiding tot Gestalttherapeut hebben gevolgd en bovendien voldoende werkervaring onder supervisie hebben opgedaan.

Professionele opleidingen

Post-graduate opleiding in traumatherapie 
1-jarige opleiding in traumatheorie, lichaamswerk, neuroscience, en de therapeutische relatie in het werken met trauma. Post-graduate diploma in Contemporary Trauma Practice

Gestalttherapie opleiding
4-jarige opleiding in methodologie en gestaltpsychologie tot Gestaltpsychotherapeut
Titel eindscriptie: Invitation to Adolescence

Psychosociale Basiskennis voor professionals
1-jarige praktijkgerichte opleiding waarbij wetenschappelijke kennis wordt verrijkt met complementaire inzichten.
Conomore, Amsterdam

Verdere psychotherapeutische opleidingen: Voice Dialogue, Depressie, Innerlijke Criticus, Transities, Dialogic Inquiry, Lichaamswerk, Werken met Diversiteit, Relatietherapie, Op zoek naar zin – onderzoek naar sombere toestanden. 

Samsara yogadocent opleiding
4-jarige opleiding in didactiek, meditatie en yoga tot meditatie en (zwangerschaps)yogadocent
Samsara yoga docent opleiding, Bilthoven
Titel eindscriptie: Bevrijdende Begrenzing

Verdere yoga en meditatie opleidingen
Ante- en postnatale yoga, Yoga voor kinderen en adolescenten, De kunst van het ontspannen, Yoga Nidra, Onbeperkt ontspannen voor adolescenten, Beoefenen en onderwijzen van verschillende vormen van meditatie.

Wetenschappelijk onderwijs
3-jarig B.Sc. opleiding tot Bioloog in de richting Ecologie, met bijvakken in wiskunde en geologie. University of the West of Scotland.

Voel je welkom om te komen,
zoals je bent.