06-57346599

Overgangen

Tijd nemen voor verandering kan je later een hoop verdriet besparen. Wanneer je jouw emoties en gevoelens negeert, kunnen ze een eigen leven gaan leiden. Dit kan je het gevoel geven dat je niet meer achter het stuur zit.

Ongemakkelijke gevoelens spelen een rol tijdens overgangen, zelfs wanneer we hebben uitgekeken naar de verandering; het afronden van een studie, trouwen of het krijgen van een kind. Je verwacht je misschien heel gelukkig te voelen, maar merkt dat er ook andere gevoelens zijn, naast of zelfs in plaats van geluk. Vrienden en familie verwachten ook dat je je op een bepaalde manier voelt, waardoor je nog meer aan jezelf kunt gaan twijfelen. Deze verwachtingen en oordelen over hoe je je zou moeten voelen kunnen je afleiden van je echte gevoelens en behoeften. Soms leidt dit zelfs tot de afwijzing van wie je in wezen bent.

In braakliggend terrein blijven op weg naar nieuwe plaatsen

Kennis hebben is een vereerd fenomeen in deze maatschappij, dus wordt er weinig of geen aandacht besteed aan het “niet weten” dat inherent is aan verandering. Het niet weten hoe of wat, de leegte of het liminale gebied is een belangrijk onderdeel van een overgang en kan ongekende creativiteit onthullen als je er aandacht aan besteedt.

Ongemakkelijke gevoelens zoals eenzaamheid of somberheid, en ook angst voor de toekomst kunnen opkomen. Bij verder onderzoek kun je ontdekken dat deze gevoelens helemaal niet zo gek zijn.

Gestaltbegeleiding stelt je in staat tijd te nemen voor overgangen. Je kunt inzicht krijgen in de betekenis van je gevoelens en ontdekken wat je (nieuwe) behoeften zijn. Hierdoor krijg je vaak meer (adem)ruimte om meer rust en zelfacceptatie te ervaren. Uitzoeken wat het beste voor je is in je nieuwe situatie, is een belangrijk onderdeel van het proces. Soms kan alleen al het vertellen van je verhaal een opluchting zijn.

Als soortgelijke situaties zich in het verleden hebben voorgedaan, en je merkt dat die van invloed zijn op deze overgang, kan ik je ondersteuning bieden om deze in het heden af te sluiten.

Voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek kun je bellen naar: 0657346599, of mail: jean.m.arthur@gmail.com